Meme Kanserine Karşı Düzenli Mamografi Çektirin
Meme Kanserine Karşı Düzenli Mamografi Çektirin
Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmalarına meme kanseri denir. Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Günümüzde meme kanserinin oluş nedeni tam olarak bilinmemektedir. Erkeklerde kadınlar kadar sık olmasa da görülme olasılığı vardır. Her meme kanseri olan 100 kadına karşılık 1 erkekte aynı hastalık oluşmaktadır.
Risk Faktörleri
- İleri yaş: Hastaların çoğunluğu 50 yaş üzerindedir.
- Aile öyküsü: Annesinde veya kardeşinde meme kanseri öyküsü olanlarda risk iki kat artmaktadır.
- Erken adet görme: 12 yaşından önce adet kanamasının başlaması riski arttırır.
- Geç menopoz: 55 yaşından sonra menopoza girilmesi meme kanseri riskini arttırır.
- Geç doğum yapmak: 30 yaşından sonra hamile kalmak, hiç hamile kalmamak ve emzirmemek riski arttırır.
- Alkol kullanımı: Fazla alkol kullanımı riski arttırır.
- Östrojen tedavisi: Çoğu çalışma 10 yıldan fazla östrojen alımının meme kanseri gelişiminde ufak bir risk artışına sebep olduğunu göstermektedir.
- Meme kanseri hikayesi: Önceden meme kanseri olmuş hastaların diğer memelerinde kanser gelişme riski yüksektir. Bu risk yılda %1 ya da yaşam boyu %10 oranındadır.
- Radyasyona maruz kalmak: Radyoterapi uygulanan hastalarda yıllar sonra meme kanseri görülme riski artmaktadır. Bu gruptaki hastalarda erken teşhise önem verilmelidir.
- Beslenme biçimi ve şişmanlık: Yaşlı ve şişman kadınlarda meme kanseri görülme olasılığı artmaktadır. Az yağlı, dengeli ve sebze-meyve ağırlıklı diyetin riski azalttığı bilinmektedir. Sigara ile meme kanseri arasındaki ilişki tam olarak gösterilememiştir. Ancak sigaranın diğer birçok organ kanserinde rol oynadığı bilinmektedir.
Memede kitle, meme başında veya cildinde çekilme, meme başı akıntısı, meme cildinde kızarıklık, meme cildinde portakal kabuğu görüntüsü önemli bulgular arasındadır.
Dijital mamografi geleneksel sistem görüntü kaydedicilerin yerini dijital dedektörlerin almasıyla ortaya çıkmıştır. Klasik mamografiden farkı, dijital fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, görüntünün fotoğraf plağında değil dijital ortamda elde edilmesidir. Bu teknolojik ilerleme sayesinde daha az radyasyon kullanılarak mamografi incelemeleri yapabilmek mümkün olmuştur.
Memedeki kitlelerin %80'i kadınların kendisi tarafından ya tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde tespit edilmektedir. 40 yaşına kadar iki yılda bir, 40 yaş sonrası yıllık hekim muayenesi yapılmalıdır. 40 yaşına kadar hekim muayenesine ek olarak gerekirse ultrasonografi yapılabilir.
- 35-40 yaşları arasında yılda bir defa,
- 40-50 yaşları arasında yılda iki defa,
- 50 yaş ve üzerinde yılda bir defa mamografi çekilmelidir.
Mamografi, düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. Memede, muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacı ile çekilir.
Meme kanserinde günümüz tedavileri ile hasta erken evrede yakalanırsa 5 yıllık yaşam %100 olup ikinci evrede yakalanırsa %90’ın üzerindedir. Ancak hastalık diğer organlara yayıldı ise 5 yıllık yaşam yalnızca %20 civarındadır. Bu sebeple meme kanseri taramaları son derece önemlidir.
PEMBE PAKETLER ile Meme Kanserine DUR DE!
40 YAŞ ÜSTÜ KADIN
Genel Cerrahi muayenesi
Mamografi
Meme US
40 YAŞ ALTI KADIN
Genel Cerrahi muayenesi
Meme US