HPV Aşısı ile Rahim Ağzı Kanserinden Korunun
Her yıl 1-31 Ocak arası, Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Serviks kanseri ülkemizde en çok görülen jinekolojik kanserler arasında üçüncü sırada olmakla birlikte, elimizdeki imkanlarla tamamen önlenebilir ve erken teşhisle kesin olarak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diğer kanser türlerine kıyasla nedenleri saptanabilen tek kanser türü olan bu hastalığı önlemek; Human Papilloma Virüsü (HPV) aşısı, düzenli olarak yaptırılacak tarama testleri ve erken teşhis ile mümkündür.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?
‘Serviks’ olarak da bilinen rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlar arasında en çok görülen kanser türlerinden biridir. Rahim ağzındaki hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ denen hücreler meydana gelmektedir. Erken tanı konularak tedavi süreci başlatılmadığında bu hücreler rahim ağzı kanserine yol açabilir.
HPV virüsünün birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu virüslerin çoğu zararsız olmakla birlikte, hücrelerde değişikliğe neden olan HPV türleri rahim ağzı kanserini meydana getirmektedir. Özellikle HPV 16 ve HPV 18 virüsleri, rahim ağzı kanserine neden olan ve en sık görülen virüs türleridir.
Bazı kadınlar serviks kanseri açısından daha yüksek riskli gruptadır. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir:
- 30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş HPV ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonların varlığı,
- Erken yaşta cinsel yaşama başlanması,
- Birden fazla seks partnerinin olması,
- Sigara kullanımı,
- Zayıflamış bağışıklık sistemi,
- Uzun süre (5 yıldan fazla) doğum kontrol hapı kullanma,
- Rahim ağzı kanseri olan bir kız kardeş veya anne gibi yakın bir akraba varlığı.
Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?
HPV ile enfekte olup hücresel değişikliklerin başlaması sürecinde hastaların şikayeti olmayabilir, jinekolojik muayenede bile rahim ağzında bir anormallik görülmeyebilir. Bu nedenle tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenenin yanı sıra tarama testleri ve uygun yaş aralığındaysa HPV aşıları tavsiye edilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserinden korunma için 9-13 yaşlarından itibaren HPV aşısı uygulanmasını önermektedir. Dörtlü ve dokuzlu olmak üzere iki adet aşı çeşidi olmakla birlikte Türkiye’de yalnızca dörtlü aşı bulunmakta ve bu aşı 3 doz şeklinde uygulanmaktadır.
Rahim ağzı kanserine karşı alınabilecek diğer önlemler ise; cinsel yaşamda prezervatif kullanımı, jinekolojik muayenelerini ve tarama testlerini düzenli olarak yaptırma, sağlıklı beslenme gibi etkenlerdir.
Rahim Ağzı Kanseri Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
HPV testi ağrısız ve hızlı yapılan bir işlemdir. Yapılan testlerin sonucunda yüksek riskli HPV taramasının pozitif çıkması ya da smear testi denilen vajinal sürüntüde anormallikler saptanması durumunda kesin teşhisin koyulabilmesi için kolposkopi uygulaması yapılmaktadır. Kolposkopi ile anormal hücreleri kontrol etmek için özel bir cihaz kullanılarak hastaya tanı koyma aşamasında net bir bilgi elde edilebilmektedir.
Kanser gelişmiş ise evresinin belirlenmesi ve onkolojik cerrahisi hastanemizde yapılabilmektedir. Kanser öncülü lezyonların hekimlerimiz tarafından tespit edilmesi durumunda, rahim ağzının belli bir bölümün çıkarıldığı prosedürlerle hastalarımız tedavi altına alınmaktadır. Bu tedavi sonrası hastalar aynı gün içinde taburcu edilebilmektedir.
Serviks kanseri ve diğer kadın hastalıklarından korunmak adına tüm kadınların muayene ve kontrollerini düzenli aralıklarla yaptırması önem arz etmektedir. Erdem Sağlık Grubu olarak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayına özel hazırladığımız Kadın Sağlığı Paketimiz ile tetkiklerinizi yaptırabilir, olası risklere karşı önleminizi erkenden alabilirsiniz.
Kadın Sağlığı Paketi İçeriği:
- Kadın Hastalıkları ve Doğum muayenesi
- Genel Cerrahi muayenesi
- Pap-smear testi
- Mamografi
Paket hakkında detayı bilgi almak ve randevu oluşturmak için, 0850 222 04 94 numaralı hattımızla iletişime geçebilirsiniz.